Tentoonstelling in Zaal Zuid

Esrein 11
7553 CX Hengelo

Van 2 april t/m 7 mei 2017

De bomen en het Bos

De tentoonstelling bestaat uit een twaalftal schilderijen met als titel Het Raam en een reeksje grote houtskooltekeningen van geheimzinnige bostaferelen.

“Ik maakte de schilderijen naar aanleiding van de fraaie schaduwen op het rolgordijn voor een van de ramen aan de zuidkant van ons huis. Het zijn messcherpe projecties van een oude lindeboom die bij ons in de voortuin staat. Door het draaien en langzaam stijgen van de zon onstaat er op dat rolgordijn, van ’s ochtends heel vroeg al tot laat in de middag, een steeds veranderend schaduwbeeld van steeds dezelfde boom. Soms scherp, soms vaag, verschuivend en vervormend, van de ene zijkant van het raam naar de andere. Middenvoor is twaalf uur.

In deze schilderijen speelt de tijd (de opeenvolging van de seizoenen, maar ook de veranderingen van licht, kleur en vorm in de loop van een dag ) de hoofdrol.

Bij het maken van de schilderijen was de tijd ook geen onbelangrijke factor: ik werkte met zeer dunne laagjes olieverf, bijna aquarelachtig. Dat vereiste veel concentratie en (door de lange droogtijden oa.) een monnikengeduld.

Ze ontstonden tussen 2007 en 2013”.

De houtskooltekeningen van donkere bostaferelen hebben verder geen toelichting nodig. Ze zijn wel groot! Ga ze maar zien.