Tentoonstelling Galerie Jansen & Kooy

Lage Lochemseweg 7
7231 PK Warnsveld

November/december 2022

De gedaanten van het kwaad (deel 2)

Met dit nieuwe werk wil ik de lijn voortzetten die enige tijd geleden begon in Rijksmuseum Twenthe met mijn tentoonstelling Onzalige Bossen – Onzalige tijden. Daar waren tekeningen te zien waarin, zoals de titel al suggereert, het bos wordt voorgesteld als ‘een strijdtoneel waar planten en bomen elkaar op niet zachtzinnige wijze verdringen op zoek naar de zon en de beste voedingsbodem’ – en daarnaast ‘beelden van slagvelden met alle slachtoffers en vernielingen van dien’. Deze beide facetten van de tentoonstelling in Rijksmuseum Twenthe toonden beelden van het kwaad, maar in de vorm van tekeningen en dat schept – anders dan in fotografie – afstand.
Ook in deze nieuwe tentoonstelling bij galerie Jansen en Kooy in Warnsveld speelt geweld weer een belangrijke rol, maar hier is het kwaad begaan door herkenbare mensen. Deze mensen met macht, seriemoordenaars, dictators, generaals en andere machthebbers, soldaten ook, heb ik vastgelegd in een flink aantal zwart-wit tekeningen, portretten, koppen, afgrijselijke mannen: ‘tronies’.
De natuur is nu aanwezig als geheimzinnig decor, als achtergrond voor sprookjes en verhalen. Er kan van alles gebeuren, meestal niet veel goeds.

Dit is de tweede in een reeks tentoonstellingen waarin ‘het kwaad’ steeds weer een andere gedaante aanneemt. De enige constante ben ik zelf.

Geert Voskamp
(Dieren, november 2022)