Rijksmuseum Twenthe

Lasondersingel 129-131, Enschede

Tentoonstelling 23 november 2019 – 29 maart 2020 

Onzalige bossen – Onzalige tijden

Voor deze tentoonstelling ben ik uitgegaan van twee thema’s die me al langere tijd bezighouden: Natuur, meer specifiek het landschap, met name het bos, in ieder geval iets met veel bomen en gebladerte en daarnaast de tijd tussen de twee wereldoorlogen, het Interbellum, een thema  dat  zo nu en dan weer opborrelt en ongetwijfeld samenhangt  mijn jeugdjaren. Beide thema’s/onderwerpen hebben voor mij iets dreigends, onheilspellends en vanuit dat gevoel heb ik ze ook benaderd in mijn tekeningen.

Het Bos, de natuur in het algemeen,  zie ik (in mijn tekeningen!) als een samenleving van individuen waar het recht van de sterkste geldt, planten en bomen verdringen elkaar, op zoek naar de beste plaats in/onder de zon, de beste voedingsbodem en gaan daarbij niet zachtzinnig te werk.
Het Bos als strijdtoneel!
In het bij de tentoonstelling gepresenteerde boek/album wordt een denkbeeldige wandeling door een bosgebied vanuit dat gezichtspunt beschreven. Onzalige Bossen!

Het Interbellum is een tijd met veel dreiging vanuit de al voorbije Eerste Wereldoorlog en de naderende Tweede. In mijn tekeningen toon ik twee aspecten van die dreiging: mijn persoonlijke angsten en dromen als kind (let wel, als interpretatie vanuit het heden!)  en beelden die afkomstig zijn van de slagvelden met alle alle slachtoffers  en vernielingen van dien. De mensen die daarbij zijn betrokken of betrokken raken. Verantwoordelijken en slachtoffers.

Maar dit is geen enge presentatie,  ik sta niet met een geheven vingertje, integendeel,  beide onderwerpen zijn voor mij ‘slechts’ het materiaal van waaruit ik kan werken.  Ik heb dat  zo onbevangen mogelijk gedaan,  geen verstopte boodschappen, geen mening of addertjes onder het gras.  Maar mocht dat wel  zo zijn dan is dat heel stiekum meegeslopen. En dat is dan, zonder medeweten van de maker, het extraatje, het kenmerk van een goede  tekening.

Geert Voskamp